torstai 16. elokuuta 2018

Bristol - RAD FC 2 - 5 (0 - 3)

Syys-Ale alkoi, ilotulitusta Vähäheikkilässä

mv: Paavo p: Nuutti, Virsu, Juuso pkk: Anssi, Henkka hkk: Emil, Veikko Laidat: Matte, Sauli, Ville, Sami h: Ale, Toni, Pasi

Maalit: Ale (Matte), Ale (Emil), Anssi, Emil, Ale
Keltsit: Emil, Ale

Jaahas. Rad taisi pelata vahvimmalla mahdollisella kokoonpanolla, vaikka osa pelaajista joutui lainaamaan valkoisia vieraspelipaitoja jopa vastustajalta. Eihän sitä voi kaikkea muistaa, kuten vieraspelipaitaa. 15 RADiä oli saapunut Vähäheikkilän upealle tekonurmelle hegemoniaotteluun nöyryyttämään Bristolia. Osa pelaajista oli puolikuntoisia tai juuri kuntoutuneita, kuten Toni (koipi), Henkka (polvi, tuki mukana) ja Veikko (selkä). Tämä on Waterloo-ottelun ohella se matsi, joka pitää voittaa. Viime kertaiseen taktiikkaan Toni teki pienen viilauksen: keskikentän keskustassa puolustavat roolit jaettiin selkeästi. Anssi ja Henkka jakoivat tämän äärimmäisen tärkeän vastuun. Iloisimpana yllätyksenä oli Alen saapuminen kärkeen. Tätä oli odoteltu. Talismaania olisi erityisesti kaivattu kesän helteillä, kun maaleja ei meinannut tulla sitten millään.

Matsi alkoi RADin kannalta oikein sähäkästi. Pienen pallottelun jälkeen RAD sai painetta vasemmalla laidalla. Yht'äkkiä Matte lainasi pallon Alelle ja peliväline oli verkon perukoilla, just like that. En edes käsitä, mitä tapahtui. No, pelimies kun saa tilaa, aikaa ja pallon, niin näinhän siinä käy. Ale tuli lisäksi solidaarisesti vaihtoon, joukkupelaaja kun on. RADin puolustuslinja toimi Virsun vetämänä varsin hyvin ja pahemmilta hyökkäyksiltä vältyttiin. Laiturit (erityisen näkyvästi Sauli ja Stag-Matte) laskivat myös hyvin alas auttamaan puolustusta ja varsinkin Anssi luuti topparien edessä ansioituneesti. No, sitten Ale tuli toisen kerran kentälle. Emil sai pallon omalla alueella, näki tyhjän väylän vapaana vastustajan pelaajista, syötti tarkan syötön Alelle rankealueen rajalle. Mokke tuli hyvin vastaan, mutta Ale kiersi mokken maailmanluokan harhautuksella ja törkkäsi pallon taas maaliin. Peli oli kaksi muna ennen kuin oli ehtinyt edes alkaakaan. Voi jestas, kun tämä hermanni pelaisi joka matsissa. Bristol taisi saada aikaiseksi pari maali paikkaa jossain välissä. Sivurajaheitto tai kulma tuli tyylikkäästi yli koko RAD puolustuksen ja yksinäinen Bristol-pelaaja pääsi puskemaan tyhjään maaliin. Paitsi että pallo meni jakauksen välistä kohti sivurajaa koskien vain kainosti kuontaloa. Siitä olisi jo voinut tehdä maalinkin. Toinen paikka taisi olla kohtuullisen vapauttava syöttö, mutta veto meni taivaan tuuliin. Muut paikat on pelin syke syövyttänyt muistinystyröistä tai todennäköisesti mainittavia paikkoja ei ollut. Paavo taisi vastaantuloillaan hoitaa pahemmat paikat. Sai RAD melkein kolmannenkin maalin. Olisiko ollut vaparin jälkitilanteesta Virsu pääsi tälläämään, mutta mokke sai näppinsä väliin ja Ale teki riparista maalin. Valitettavasti paitsioasemasta ja paitsioksi tilanne vihellettiin.

Sitten tapahtui jotain maagista, josta jalkapallomaailma puhuu vielä vuosikymmenien jälkeen. Tai puhuisi, jos ottelu olisi televisioitu. Tämä kirjallinen blogi ei tee oikeutta seuraavaksi kerrottavalle historialliselle hetkelle jalkapallossa. Anssi katkaisee pallon alimpana miehenä syvällä omalla puolustusalueella; omat pakit olivat sivuilla. Päälle tuli yksi karvaaja, jonka Anssi driblaa. Päälle tulee kaksi uutta karvaajaa. Toni huutaa paniikinomaisesti "Isolla pois". Mitä tekee Anssi? Driblaa nämä kaksi ja kolmannenkin ohi. Pallo oli hetken melkein jäädä jälkeen, mutta kuin magneetin omaisesti Anssin jalka imee pallon kuin rautakuulan sellaisella tavalla, josta Zidanekin olisi ollut aikanaan kateellinen. Tämän jälkeen on enää kolme vastustajaa ja mokke jäljellä. Anssi on noussut keskikentän paremmalle puolelle; mutta eteen avautuu vapaa väylä, kuin kunniakuja: vastustajan pelaajat ovat sijoittuneet liian kauas ja Anssi spurttaa eteenpäin kohti maalia. "Kiss-kiss" ajattelee Anssi, houkuttelee mokken vastaan ja mestarillisesti sijoittaa pallon maalivahdin ohi vasempaan alanurkkaan. Kauden, ehkä vuosikymmenen upein pubiliigasuoritus on tapahtunut. Vastaaviin (mutta hieman vaisumpiin) suorituksiin ovat päässeet Maradona, Garrick, Best ja Giggs. Tästä eteenpäin näiden herrasmiehien suorituksia vertaillaan Anssin tekemään soolomaaliin. Puoliajalle mentiin RADin turvallisen omaisessa 3-0 johdossa. Molemmille joukkueille (yksittäiselle pelaajalle, ainakin vastustajan mokke, RADin pelaajaa en muista) taisi tulla ns. vihreä kortti Fair Play -suorituksista. Hienosti toimittu tuomarin puolesta.

Toinen puoliaika oli vapautunutta päästä päähän pelattua sambaa ilman merkittäviä rumia otteita (lopussa taisi Ale karvata kortin itselleen, mutta pyysi heti anteeksi kovaa peliä). Bristol onnistui painostamaan alkuun jonkin verran ja jossain vaiheessa onnistuivat saamaan vedon, joka Paavon torjunnan jälkeen kieri tolpan kautta maaliviivaa hipoen maaliin. Sähellyksen jälkeen Veikko sai juoksupallon vasemmassa laidassa, muttei tahtonut saada palloa kiinni. Pallo meni yli kentän, mutta Emil taitavana pelimiehenä potkaisi pallon takaisin Veikolle, joka jatkoi juoksua. Tuomari tulkitsi Emilin pelaamisen vääräksi vaihdoksi tai vastaavaksi peliin vaikuttamiseksi ja palkitsi suorituksen keltaisella kortilla. Emil kuittasi: "No tuli sentään tilastomerkintä". Onneksi tämä ei jäänyt ainoaksi tilastomerkinnäksi.  RAD alkoi armottoman ilotulituksen kohti Bristolin maalia, erityisesti Emilin, Alen ja Anssin toimesta. Välillä ainakin Virsu ja Matte säestivät. Ensin mainittu trio oli kertakaikkisen maaginen ja yhteispeliä oli ilo katsoa. Ale taisteli syötöt RADille. Ville pääsi tykittämään Anssin syötöstä, mutta veto meni pahasti yli maalin (Ville laukaisi yhden vedon myös ekalla puoliajalla, yläpesä kiilui silmissä). Anssi syötti Alen vasemmalta yksin läpi, mutta pienestä kulmasta veto painautui sivuverkkoon. Anssi syötti pallon myös Mattelle, joka täräytti ylähirteen. Tilanteet alkoivat tyypillisesti katkosta ja syötöstä Alelle, joka taisteli pallon haltuunsa berserkin raivolla ja gasellin tekniikalla. Jonkin tilanteen jälkeen Anssi yritti läpiajoon (taas), mutta mokke ehti katkomaan, pallo pomppi jonnekin, josta Emil kuittasi sen itselleen ja tykitti maalin. 4-1 maalin jälkeen Bristol onnistui vastahyökkäyksestä rimpuilemaan pallon maaliin, syynä lähinnä sekaannus RADin puolustuksessa; pelaajia oli varmaan viisi keskellä, mutta kukaan ei paikannut vasemmalla laidalla ylös noussutta Mattea. No, se oli kosmetiikkaa. RADin painostus sen kuin jatkui. Vasemmalta laidalta joku (Emil tai Ale, todennäköisesti, ehkä Henkka) syötti pallon Saulille, joka tykitti tai keskitti epämääräiseen suuntaa. Pakki oli välissä ja pallo kimposi siitä kohti maalia, tarkemmin ylärimaan, josta Ale kävi puskemassa pallon maaliin. Hattutemppu meidän mestarille. Tähän oli hyvä lopettaa. Lopussa tuomari antoi vihreän kortin reilusta pelistä molemmille joukkueille ja kehui pelin olleen rehdein tuomitsemansa pubiliigaottelu. Hienoa, näin sitä pitääkin pelata.

MoTM oli helppo jakaa Alelle. Mutta olisi sen kyllä voinut antaa Anssillekin, joka pelasi mahtavan matsin puolustavana kookoona ja teki häikäisevän maalin. Lisäksi Emilin peli oli myös erinomaista. Tässä matsissa myös uudehko formaatio tuntui toimivan varsin hyvin. Ja se on hyvä asia loppukautta ajatellen.

RADiin meni ainakin Anssi, Ale, Pasi, Sauli ja Toni. Olisi kyllä tehnyt mieli, mutta selkävaiva vaatii kovat dropit ja juomana toimi väljähtynyt vesi. Pahus.

/Veikko

1 kommentti: