keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

FC Tinatuoppi - RAD FC    1-4                     29.6.2016

RAD FC: Toni (kh), Sauli (kh), Ville K (ol), Jaakko (vl), Teijo (kk), Klaani (kk), Jesse (vp), Erik (op), Abe (op/vp), Juuso (kp), Sami (mv)

FC Tinatuopin eli Tiniksen ja RAD FC:n kohtaamisen ylle nousi synkkiä pilviä jo edeltävällä viikolla, kun Tinatuopin yhteyshenkilö soitteli pelin tiimoilta ja kertoi Liikuntapalvelukeskuksen ilmoittaneen otteluajankohdan vuoron Samppalinnan kentällä olevan peruttu Paavo Nurmi Gamesin takia. Tieto ei suoraan sanottuna yllättänyt Liikuntapalvelukeskuksen ollessa kyseessä, eihän Gameseistä ole tiedetty kuin vasta vuoden päivät. Kyseisen instanssin toiminta on ajoittain aivan suolesta. Hyvässä hengessä sovittiin kuitenkin, että katsotaan ensi viikkoon mitä Liikuntapalvelukeskus keksii ja vastaavasti jos RADin pelaajat olisivat uutena aikana kovin estyneitä, voitaisiin peli pelata myöhemmin.

Hommat sujuivat vastoinkäymisistä huolimatta tosiaan aivan nappiin ja synkät pilvet väistyivät pelipäivänäkin auringonpaisteen tieltä. Vaihtoehtoiseksi kentäksi valikoitui Turjanpuiston tekonurmi, joka on eittämättä huomattavasti Samppalinnan hiekkaa parempi kenttä. Viimeisimmän tiedon mukaan FC Tinatuoppi onkin päättänyt vaihtaa kotikenttänsä Samppalinnasta Turjanpuistoon.  Fiilispohjalta oli myös tuntuma, että kentän vaihto saattaa hyödyttää enemmän RADiä kuin Tinistä. Jokunen vuosi takaperin Proffa nuhjusi Samppalinnassa nihkeän 1-1 tasapelin juuri Tinistä vastaan.

RADin puolustus vahvistui juuri ennen matsia Erikin ammatillisesti ja urheilullisesti värväämällä Abraham "Abe" Tarazonalla. Puolustuksessa ei ikinä olekaan liikaa vapaaehtoisia, vaikka Erik ja Jesse ovatkin sementoituneet hienosti nouseviksi laitapuolustajiksi. Luottotopparien Iso-Villen ja Pasi V:n puuttuessa topparin ja kärjen paikkojen kesken sahaava Juuso saatiin kuitenkin puhuttua puolustuksen tukijalaksi (mahdollisesti katteettomilla) lupauksilla toisen puoliajan kärjen tontista.

Pillin arvauksesta jäi käteen pelkkää ilmaa ja Tinis vaihtoi puolia. Ratkaisun taktisesta hyödystä voi olla montaa mieltä, koska nyt kotijoukkueen suurijoukkoinen faniryhmä oli RADin kenttäpuoliskolla. Niinhän siinä sitten kävikin, että RAD painoi alkuun kovaa päälle ja pakotti peliä kotijoukkueen fanittomalle puoliskolle. Pallo vaikutti polttavan Tiniksen puolustuksella jalassa jopa kovemmin kuin iltaaurinko. Purkupallot satelivat RADin puolustuksen laariin, joka pyöritti palloa itsevarmasti puolelta toiselle. Keskikentällä olisi ollut tilaa vielä kolmannellekin joukkueelle.

Paine Tiniksen päässä kasvoi kasvamistaan. Rajaheittoja ja taustatukea nousivat antamaan laitapakit, erityisesti Erik alkaa muodostua uudeksi rajaheittospesialistiksi (Tonin ja toistaiseksi rajaheitoista telakalla olevan Laakson lisäksi). Pientä trafiikkia, mutta ei vaarallisia vetoja. Ensimmäiset 10 minuuttia mentiin vielä tasalukemissa.

Pari ensimmäistä kaukolaukausta tekivät kuitenkin selväksi, että Tinatuopin kovin peluri löytyi maalipuikkojen välistä. Harvemmin, jos koskaan, on Pubiliigassa nähty yhtä sulavaliikkeistä torjuntatekniikkaa. Vetojen poimiminen hallituilla rätkähdyksillä näytti todella vaivattomalta. Teijo totesikin, että vedon on parasta olla hyvä mennäkseen sisään. Vauhdikasta kuljetusta keskikentän läpi ja osittain puolustuksen ohikin seurasi hapoilla olevista jaloista täydestä vauhdista täysiä lähtevä veto. Tuloksen voinee arvata jokainen: kauniilla kierteellä auringonlaskuun, viitisen metriä maalin yli.

Koko RADin miehistön hyökkäysvoima tuotti kuitenkin tulosta noin vartin pelin jälkeen, kun Jesse pääsi palloon vasemmalla laidalla kuudentoista kulmalla. Tarkan harkinnan jälkeen pystysyöttö ohitti puolustuslinjan ja Teijo kipitti palloon ja kääntyi maalille. Tiniksen maalivahtikolossi oli vastassa peittämässä etutolppaa, mutta itsekkään vedon sijaan lähti harvinaista oveluutta osoittaen kova maanuoliainen takaviistoon. Paikalla kuudentoista alueen keskellä oli, kukapa muukaan, maalinsylkijä vuosimallia 2016, Ville Kuutti. Tyhjä reppu edessä ja pallo sinne, 0-1. Kaunis kuvio ja paljon hölmistyneitä tinisläisiä ympärillä.

Tinatuopin vaarallisin pelaaja hyökkäyssuuntaan oli ehdottomasti oikea laituri, joka korvasi nopeudella ja pallonkäsittelytaidolla sen minkä pääpelivoimassa menetti. Kertaalleen mies oli jo viipottamassa hyökkäyssektoreille laitaa pitkin. Teijo onnistui kuitenkin työntämään selästä riittävän hellästi välttääkseen tuomarin rangaistuksen, mutta tarpeeksi kovaa saadakseen laiturin juoksemaan sivurajan yli pallon kanssa. Vaarallisempia tilanteita Tinis ei juuri ensimmäisellä puoliajalla saanut aikaiseksi.

RADin vaihtoruletti pyöritti jatkuvaa punaista vyöryä Tinatuopin maalille. Jaakko kommentoi vaihdossa Tinatuopin pelaajissa näkyneen pientä turhautumista ja kierrosten ottamista. Peli kuitenkin jatkui siisteissä merkeissä. Abe pääsi irti penkiltä, mutta paikat menivät hetkeksi sekaisin kun Abe porhalsi vasemmaksi laitalinkiksi ja keskikentän keskelle jäi ammottava aukko. Hetken oli ainakin aika kova prässi päällä. Abe saikin pari mojovaa vetopaikkaa, mutta kudit jäivät vielä hieman pyssyyn.

Hetkeä myöhemmin Abe antoi kuitenkin oivan syötön Ville K:lle oikeaan laitaan, joka huijasi Tiniksen puolustajan aivan kahville ja nousi vetopaikkaan. Napakka veto alakulmaan pysähtyi Tiniksen moken haamutorjuntaan, mutta Ville oli riparissa terävästi haaskalla. Vasurilla hallitusti heittäytyvän maalivahdin alta tilanteeksi 0-2. Tämä osuma tuntui nostavan Villen itseluottamuksen jo aiemmalta korkealta tasolta uusiin sfääreihin, koska seuraavassa hyökkäyksessä puolustusta vietiin taas, jossa Ville näytti jo menettäneen pallon hallinnan, mutta niin se vain meni Tiniksen pakin längeistä ja paine jatkui.

Ensimmäinen puoliaika ei olisi RADin osalta juuri paremmin voinut mennä. Alakerrassa ei mitään hätää ja maaleja saatiin, joten puoliajalla korostettiin energistä alkua toiselle puoliajalle. Samalla Juuso sai puhuttua Tonin topparin paikalle, joten nyt Juusolle tulivat tutuksi kentän ääripäät jo yhden ottelun sisällä. Ja kuinka (lukekaa alta)!

Ohjeet tehosivatkin kiitettävästi heti puoliajan alussa, kun Sauli ja Ville painostivat pallollista aggressiivisesti. Tästä huolimatta Tinatuoppi paransi pallollista peliään toisen puoliajan edetessä ja alkoi saada jonkinlaisia hyökkäyksiäkin. Tähän saattoi tietysti vaikuttaa sekin, että vaikka keskikentällä oli pienen maatilan verran tilaa, Teijo onnistui silti laittamaan viisi, kuusi helppoa syöttöä suoraan vastustajan jalkaan tai sivurajasta yli. Yhdestä näistä Tiniksen vikkelä laituri viipotti jo laitaa pitkin lähelle kuudentoista aluetta, mutta harmituksen multihuipennus (ks. Impaled Nazarenen biisi aiheesta) aivolohkossa tikittäen Teijo paikkasi kämmin syöksymällä liukkarilla palloon ja katkoi hyökkäyksen. It's just a flesh wound, sanoi pakara. Vähän myöhemmin pelin toisesta liukkarista vastasi Tiniksen naispelaaja, joka yritti toiveikkaasti takaapäin vetää Klaanilta jalat alta. Hän olikin yksi vastustajan energisimmistä pelaajista.

Tinatuopin panostaessa hyökkäykseen syntyi myös vastahyökkäyksiin hyvät mahdollisuudet. Erityisesti Juuso, Ville ja Jaakko hakivat palloja aktiivisesti laidoista, Saulin keskittyessä keskikaistaan. Myös Mikko "Klaani" Nieminen teki loistavan juoksun keskelle laidasta, jolloin Teijon oli helppoa syöttää Klaani pystyyn aivan yksin läpi. Jonkinlainen mysteerijäätyminen sattui kuitenkin, koska odotetun järjettömän yläkulmatykin tai pomminvarman sijoituksen sijasta Klaani yritti nättiä chippiä ja pallo ajautui päätyrajasta yli.

Olisikohan ollut Erikin rajaheitto vai joku keskitys, josta Sauli sai 45 minuutin tienoilla pallon boksin oikeaan kulmaan. Lähestulkoon selin maalia kohti ollut Sauli sai vaikeasta asennosta A-luokan keskityksen aikaiseksi, joka kiersi takatolpalle Villen odottavaan päänuppiin. Tarkka ja kova pusku etukulmaan ja maalivahti kerrankin täysin voimaton. 0-3 ja Ville nosti kädet taivasta kohti puhtaan hattutempun merkiksi! Symbolinen hattu pois päästä täälläkin. Huikea maalivainu. On kohtalon ivaa, että kun Ville ansaitusti voitti kaksi Man of the Match -mainintaa, oli sponsorimme juuri remontin ajan kiinni kaksi viikkoa. Saunaillassa sitten.

Tinatuopin ainokainen oli sekin Vuoden maali -ehdokas, jos ei nyt aivan perinteisellä tapaa. Vastustaja pääsi nousemaan keskikentällä tavallista korkeammalle, josta lähti vihainen veto noin hehtaarin leveäksi. Hyökkääjien onneksi kuti kimposi hieman sivussa olleen tinisläisen selästä hölmistyneiden pakkien ohi ja suoraan rankkaripilkun kohdille. Sami tuli vastaan, mutta tilanteen parhaiten haistanut Tinatuopin hyökkääjä ehti siirtää pallon heittäytyneen veräjänvartijan yli. 1-3. Kaikki lasketaan ja Tinatuoppikin sai vähän lohtua.

Peli jatkui vielä loppuun asti melko samanlaisena kuin siihenkin mennessä, vaikka tempo eittämättä laski jonkin verran. Jaakko pääsi testaamaan Tinatuopin maalivahtia pariin otteeseen, mutta eleettömät heittäytymistorjunnat tekivät aikeista turhia. Teijo pääsi myös laukomaan hyvältä sektorilta, mutta sisäsyrjäsijoitukset eivät yksinkertaisesti tätä maalivahtia vastaan riittäneet. Erik teki myös enemmän nousuja oikean laitapakin tontilta ja yhdestä rajaheitosta vielä rankaistiinkin. Erik heitti pitkän määrämittaisen, johon Ville päällään kurotti ja jatkoi Juusoa kohti. Kärki-toppari extraordinaire tempaisi suoraan takaapäin vauhdilla tulevan pallon oikealla jalkapöydällä hallitusti oikeaan alakulmaan, laukaus jota esimerkiksi Cristiano Ronaldo ei pari viikkoa aiemmin saanut sinne päinkään. 1-4.

Loppupuolella Tinis sai vielä aikaan keskityksen vasemmalta laidalta, joka näytti varsin harmittomalta Samille katkoa vastaantulolla, kunnes pallo otti yhdestä varsinkin Turjanpuiston toista päätä vaivaavista juoksuhaudoista epätavallisen pompun. Sami ei saanut aivan jalkaa tielle ja pallo pomppi selän takaa kohti maalia, mutta RADin onneksi lopulta kuitenkin ohi takatolpan. Liian lähelle ei vastustajaa tarvitse kuitenkaan päästää edes tuurimaaleilla.

Peli oli loppuvihellykseen asti RADin hallussa, mutta Tinatuoppi antoi hyvän vastuksen ja heidän kannattajajoukkonsa kannustikin omiaan myös pelien loputtua. Kolme pistettä kuitenkin matkasi Räimään ja tästä oli hyvä lähteä härkäviikkojen loppurutistukseen ”kotipeliin” Jäkärlässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti